Brummen / Rotterdam,
08
juli
2013
|
10:00
Europe/Amsterdam

Energiecoöperatie EBEM gaat samenwerken met Eneco

Eigen energiebedrijf Eerbeek en Brummen

Samenvatting

Lokale energiecoöperatie EBEM (Eerbeek Brummense Energie Maatschappij) en energiebedrijf Eneco gaan vanaf vandaag intensief samenwerken. Voor de leden van EBEM betekent het dat ze kunnen overstappen op duurzame energie van Eneco. Daarnaast gaan Eneco en EBEM samen optrekken bij de realisatie van duurzame lokale energieprojecten van de coöperatie in Eerbeek en Brummen. Daarbij is een grote rol voor de leden weggelegd. De overeenkomst past in de duurzame strategie van Eneco om juist samen met lokale partijen te werken aan een decentrale energievoorziening.

logo EBEM

Korting
EBEM is in januari opgericht door een groep enthousiaste vrijwilligers. Op dit moment kent de coöperatie al 24 leden en 130 aspirant leden. Iedere lid van EBEM dat via Eneco groene stroom gaat afnemen, krijgt een coöperatiekorting van 50 euro per jaar bij een contract met variabele tarieven, of 75 euro bij een contract met een vast tarief. Bovenop de korting die de klant rechtstreeks krijgt, ontvangt EBEM een kleine vergoeding van Eneco, als steun in de rug voor de opbouw en professionalisering van de coöperatie. Deze vergoeding loopt op naarmate het aantal deelnemende leden toeneemt.

Zon en wind
Eneco en EBEM bekijken bovendien wat de mogelijkheden zijn om gezamenlijk grotere projecten in te richten binnen de gemeentegrenzen. Eneco zal dan helpen bij het verrekenen van de opgewekte energie met het individueel gebruik van de leden. Over andere manieren waarop de samenwerking gestalte gaat krijgen, wordt volop nagedacht.

Duurzaam, Decentraal, Samen
Eneco heeft een uitgesproken visie op de toekomst van energie. Energie uit fossiele bronnen wordt steeds schaarser, vervuilt en maakt afhankelijk van soms instabiele regio’s in de wereld. De energiewereld moet daarom wel veranderen naar duurzaam, decentraal en samen. De rollen van producent en afnemer veranderen hierbij totaal. Klanten worden producent en leverancier. Uiteindelijk groeit de samenleving naar een meer kleinschalig duurzaam energielandschap.

EBEM streeft naar energie-zelfvoorziening in 2030 voor en door de inwoners, bedrijven en instellingen binnen de gemeente Brummen. De focus ligt op energiebesparing, omschakeling naar schone energie en zelfvoorziening middels kleine en grote projecten op het gebied van zon, wind en biogas. EBEM doet dit bij voorkeur in samenwerking met lokale partners en met Eneco als landelijke en duurzame partner.