Putten,
24
juni
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste zwembad verwarmd met koeienmest een feit

Kinderen maken duik tijdens officiële opening biovergister Eneco Putten

Vandaag is de eerste biovergistingsinstallatie van Eneco in Nederland officieel geopend. De opening stond in het teken van de Enecoduik: ruim 50 kinderen uit Putten grepen het mooie weer aan om een duik te nemen het door biogas verwarmde tropische zwembad. Koeienmest zorgt ervoor dat het water steeds de juiste temperatuur heeft en vormt ook de bron voor een flinke hoeveelheid groene elektriciteit.

De installatie op het erf van agrarisch bedrijf Rozendaals Rosés is de eerste biogasinstallatie van Eneco in Nederland. Voor de elektriciteitsproductie zijn twee gasmotoren geplaatst die het biogas gebruiken dat uit de vergister komt. Eén gasmotor levert warmte aan het agrarisch bedrijf zelf en de andere staat op het terrein van een subtropisch zwembad. Om het zwembad te kunnen verwarmen is er een biogasleiding aangelegd van 3,5 kilometer. Om dit project te realiseren is een goede samenwerking tussen de partijen nodig. Eneco heeft samen met Rozendaals Rosés, Rodeco Putten Vof opgericht om van hieruit intensief met de vergunning-verlener, het zwembad en de hoofdaannemer Oosterhof Holman samen te werken. Door de levering van CO2 neutrale warmte aan het zwembad en het gebruik van groene stroom, gaat het zwembad zeer duurzaam vertier aanbieden.

De ontwikkeling van deze eerste biovergister van Eneco in Nederland past in het streven van het energiebedrijf om haar elektriciteitsleverantie te vergroenen. In België staan al twee biovergisters en is gestart met de bouw van een derde installatie.