Tilburg,
27
september
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste windpark van Tilburg geopend

Eneco realiseert windpark op terrein FUJIFILM

Samenvatting

Gisteren is windpark FUJIFILM in Tilburg officieel in gebruik genomen. Het is Eneco's 17e windpark op land in Nederland. De vijf turbines hebben een gezamenlijke capaciteit van 10 MegaWatt en staan op het terrein van FUJIFILM, producent van fotopapier en offsetplaten. Berend de Vries (wethouder milieu Tilburg), Peter Struik (president-directeur van FUJIFILM), en Jeroen de Haas (voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco) waren bij de feestelijke ingebruikstelling aanwezig.

Het eerste windpark in de zesde stad van Nederland bestaat uit vijf Vestas V90 turbines, die elk een capaciteit hebben van twee MegaWatt. Omgerekend is het goed voor het jaarverbruik van 6000 huishoudens. Drie masten hebben een hoogte van 95 meter. De maximale tiphoogte (mast en blad bij elkaar opgeteld) komt op 140 meter. De andere twee windmolens zijn vijftien meter lager vanwege een aanvliegroute naar het vliegveld in Gilze-Rijen.

De door de windturbines van Eneco opgewekte stroom levert het energiebedrijf rechtstreeks aan het stroomcircuit van FUJIFILM. Door inzet en medewerking van veel partijen is het windpark razendsnel tot stand gekomen. De eerste verkenningen dateren van medio 2008.

FUJIFILM streeft een 100% CO2-neutrale bedrijfsvoering na op haar 66 hectare grote terrein. Het bedrijf investeert hiervoor op diverse fronten. Zo krijgt de nieuwe productielijn voor offsetplaten, die begin 2012 operationeel is, een naverbrander voor afvalgassen, waarvan de opgewekte energie volledig in het systeem gebruikt wordt. FUJIFILM produceert fotopapier en offsetplaten en gaat in de nabije toekomst membranen produceren voor duurzame toepassingen, zoals het filteren van (aard en bio-)gassen en water.

Eneco zet grote stappen op het gebied van ontwikkeling en bouw van windparken op land en op zee. Momenteel wordt gebouwd aan Windpark Martina Cornelia (ook 10 Megawatt) op Goeree-Overflakkee. In België is 16 september een windpark in Puurs (5 MegaWatt) geopend. Nog dit jaar worden Arendonk (16,1 MegaWatt), Fosses (9,2 MegaWatt) opgeleverd. Eind dit jaar start de bouw van een 51 MegaWatt windpark in het Schotse Lochluichart.

Voor de kust van Dorset en Hampshire (Zuid-Engeland) ontwikkelt Eneco een windpark van 900 MegaWatt. Naar verwachting wordt het park in 2016 in gebruik genomen.

Aan de opening was een fotowedstrijd gekoppeld, waar mensen uit Tilburg werd gevraagd een foto te maken die ‘windkracht’ uitbeeldt. De winnaar is Jan Bok. Zijn foto met de handdoek op het strand hangt de komende week in tien reclamezuilen in het centrum van Tilburg.