Nieuwsfeiten:
  • Blauwe-gele dubbeldekker getransformeerd naar Groene Trein
  • Winnaars NS en Eneco Ontwerpwedstrijd krijgen preview van “hun” Groene Trein
  • Treinreizigers gaan op windenergie reizen
Haarlem,
19
september
2014
|
07:30
Europe/Amsterdam

Eerste rit Groene Trein op 175ste verjaardag van het spoor

Samenvatting

De Groene Trein beleeft morgen– op de 175ste verjaardag van het spoor - zijn eerste rit. De trein is ontworpen door de jonge Amsterdamse ontwerpers Michiel van Sinderen en Steffen de Jonge. Zij wonnen de ontwerpwedstrijd die Eneco en NS uitschreven om te laten zien dat alle elektrische treinen op nieuwe groene stroom gaan rijden. Gisteren kregen de winnaars voor het eerst “hun” trein te zien.

Ontwerp
De preview in de werkplaats van NedTrain was een spannend moment. Terwijl er gewerkt werd om de transformatie van blauw-gele dubbeldekker naar Groene Trein af te ronden, konden de ontwerpers voor het eerst zien hoe hun ontwerp er op een levensgrote trein uitziet. De reizigers krijgen straks een trein te zien waarbij de bekende gele en blauwe strepen los lijken te komen in duizenden blokjes. Zo geven ze de illusie dat de trein groen is, zonder dat de kleur groen daadwerkelijk op de trein voorkomt. Of ze in deze opzet zijn geslaagd, kan de reiziger zelf beoordelen. Na de eerste rit aanstaande zaterdag, gaat de Groene Trein kris-kras door Nederland rijden.

Groene stroom
In totaal deden 72 jonge ontwerpers mee met de ontwerpwedstrijd. Uiteindelijk werden Michel en Steffen gekozen uit een jury bestaande uit onder meer Daan Roosegaarde, Jelle Brandt Corstius, Hans Ubbink, Erik Kessels en Arriën Kruyt. De Groene Trein staat symbool voor de toekomst, waarin het voor de reiziger mogelijk wordt om schoon te reizen. In 2015 rijden de treinen voor 50% op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten wordt opgewekt. Vanaf 2018 rijden alle elektrische treinen volledig op windenergie. Dat zijn Eneco en de gezamenlijke spoorpartijen dit voorjaar overeengekomen.