Rotterdam,
12
januari
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste levering van LNG aan Eneco via GATE-terminal in Rotterdam

Op 12 januari 2012 arriveerde de LNG tanker “LNG Jupiter” in de vroege ochtend bij de Gate terminal voor de levering van de eerste lading LNG aan Eneco. Bij aankomst werd direct gestart met het overpompen van de LNG van het schip naar de opslagtanks van de Gate terminal. Naar verwachting zal de "LNG Jupiter" op 13 januari weer vertrekken uit de Rotterdamse haven.

Eneco heeft terminalcapaciteit gecontracteerd voor een periode van 4 jaar, ingaande op het moment van officiële opening van de terminal afgelopen september. Deze capaciteit stelt Eneco in staat jaarlijks één miljard kubieke meter gas in het Nederlandse gastransportnetwerk in te voeden. Dit komt overeen met de maandelijkse levering van de lading van één schip van het formaat van de "LNG Jupiter".

De eerste lading LNG is afkomstig uit het wereldwijde LNG-portfolio van Shell. Deze levering vloeit voort uit de vorig jaar afgesloten overeenkomst tussen Eneco Energy Trade B.V. en Shell Western LNG B.V. voor de optionele levering van LNG.

Eneco zoekt actief naar meer mogelijkheden voor de inkoop en levering van LNG. LNG vormt zowel op de korte als de lange termijn een waardevolle uitbreiding op Eneco's gevarieerde gasportfolio. Eneco vergroot ten gunste van haar klanten haar lange termijn leveringszekerheid door actief te zijn op de mondiale LNG markt.

Het schip heeft een lengte van 289 meter en is gebouwd in 2009. Met de LNG aan boord van de "LNG Jupiter", die werd geladen in Point Fortin in Trinidad en Tobago, kan Eneco aan de jaarlijkse vraag van 45.000 huishoudens in haar klantenbestand voldoen.

De Gate terminal is de eerste en enige terminal in Nederland voor de ontvangst van LNG en het omzetten in de gas vorm. De terminal, die is aangesloten op het Nederlandse gastransportnetwerk en daarmee op de gastransportnetwerken van omringende landen, heeft een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 12 miljard m3 gas.