Rotterdam,
11
juli
2012
|
01:00
Europe/Amsterdam

Eerste lading LNG voor Eneco van korte termijn markt

Samenvatting

Vandaag arriveerde de LNG tanker “LNG Port Harcourt” bij de Gate terminal in de Europoort  voor de levering van een lading LNG aan Eneco. Dit is de eerste lading die door Eneco op de korte termijn markt is gecontracteerd, en de tweede LNG lading die Eneco in 2012 ontvangt. Bij aankomst werd direct gestart met het overpompen van de LNG naar de opslagtanks van de Gate terminal. In de komende weken zal de LNG in gas worden omgezet, en na invoeding in het landelijke gasnet worden ingezet ten behoeve van het Eneco klantenbestand. De lading is genoeg om 40.000 huishoudens een jaar lang van gas te voorzien.

Eneco is actief op de korte en lange termijn mondiale LNG markten. Eneco beschouwt LNG als een waardevolle uitbreiding op de gevarieerde gasportfolio. LNG in de gasportfolio vergroot de korte en lange termijn leveringszekerheid van gas en elektriciteit naar Eneco’s klanten toe.

Deze LNG lading is afkomstig van een ‘spot cargo’ lading uit het Shell portfolio. ’Spot cargoes’ zijn ladingen die op de korte termijn gecontracteerd worden, dat wil zeggen voor levering in de eerstkomende maanden en die geen deel uitmaken van een langere termijn leveringscontract.

Eneco heeft bij Gate voor de komende jaren terminalcapaciteit gecontracteerd. Deze capaciteit stelt Eneco in staat jaarlijks één miljard kubieke meter gas in het Nederlandse gastransportnetwerk in te voeden. Met de LNG aan boord van de LNG Port Harcourt, die werd geladen in Nigeria, kan Eneco aan de jaarlijkse vraag van 40.000 huishoudens in haar klantenbestand voldoen.
De Gate terminal is de eerste en enige terminal in Nederland voor de ontvangst van LNG en het omzetten in de gas vorm. De terminal, die is aangesloten op het Nederlandse gastransportnetwerk en daarmee op de gastransportnetwerken van omringende landen, heeft een jaarlijkse doorvoercapaciteit van 12 miljard m3 gas.

Deel deze release

Laatste nieuws