Rotterdam / Groningen,
20
mei
2014
|
10:00
Europe/Amsterdam

Baanbrekende overeenkomst Eneco en GasTerra:

Gaslevering afhankelijk van wind

Samenvatting

Een steeds groter deel van ons elektriciteitsverbruik wordt met windmolens opgewekt. Maar ook als het minder hard waait, zijn de energiebedrijven wel verplicht om hun klanten van energie te voorzien. Moderne gascentrales zijn zeer geschikt als back-up voor windenergie: ze kunnen snel op- en af regelen, en gas is de schoonste fossiele brandstof. Om het windrisico beter te kunnen beheersen, ontwikkelden gashandelaar GasTerra en energiebedrijf Eneco daarom een nieuw product: een windafhankelijke gaslevering. Afhankelijk van de verwachte windsnelheid levert GasTerra meer of minder gas aan Eneco waarbij niet alleen de hoeveelheid, maar ook de gasprijs is gekoppeld aan de windsnelheid. Gisteren ondertekenden Eneco en GasTerra de overeenkomst bij het windmolenpark van Eneco in Houten.

Met dit product wordt op basis van de voorspelde windsnelheid de hoeveelheid en de prijs van het gas bepaald die GasTerra de volgende dag aan Eneco gaat leveren. Bij weinig wind wordt er meer gas geleverd tegen een lagere prijs en bij veel wind vice versa. Deze prijzen komen tot stand op de vrije gashandelsplaats TTF (Title Transfer Facility). Op deze manier kan Eneco de variatie in de elektriciteitsproductie en de bijbehorende kosten door wind balanceren met de inzet van gas en neemt GasTerra een deel van de risico’s die Eneco loopt als gevolg van variërende windsnelheden op zich.

Beide partijen beschouwen de overeenkomst als een belangrijke stap in het verduurzamen van de Nederlandse energievoorziening. Kees-Jan Rameau, lid Raad van Bestuur Eneco Groep (links op de foto): ‘Eneco heeft een omvangrijke positie in windenergie; vandaar ook de keuze voor deze locatie om deze overeenkomst te ondertekenen. Met dit product kunnen we met de inkoop van gas beter inspelen op de weersomstandigheden. Wordt er veel wind voorspeld? Dan nemen we minder aardgas af en vice versa. Deze overeenkomst met GasTerra past uitstekend binnen onze duurzaamheidsstrategie, waarbij we de voorkeur geven aan de inzet van een relatief schoon product als aardgas als back-up voor windenergie.’ 

Ook voor gashandelaar GasTerra is dit een nieuw concept. ‘We hebben nog niet eerder een product op de markt gebracht waarbij de condities van gaslevering afhankelijk zijn van de voorspelde windsnelheid’, zegt Gertjan Lankhorst, CEO van GasTerra (rechts op de foto). ‘Met dit innovatieve product geven we invulling aan de prominente rol die GasTerra ziet voor gas in de transitie naar een meer duurzame energievoorziening. Wij zien deze overeenkomst met Eneco dan ook als een uitgelezen kans om gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Kortom, we voegen daad bij woord’. 

Boilerplate

Over Eneco Groep
Eneco Groep is een groep van bedrijven die internationaal actief is op het gebied van duurzame energie en innovatie. Samen met onze klanten, partners en 3.500 medewerkers werken we aan onze missie: duurzame energie van iedereen. We investeren in windparken, biomassacentrales, warmte en zonneparken om het aanbod van duurzame energie te vergroten. En we ontwikkelen innovatieve producten en diensten, zodat onze klanten zelf de regie nemen over hoe ze energie opwekken, opslaan, gebruiken of delen. www.enecogroep.nl