Rotterdam,
24
oktober
2017
|
13:08
Europe/Amsterdam

Eerste Eneco ZonneHub van start

Omwonenden wekken energie op met 170 zonnepanelen op dak van Rabobank West-Brabant Noord

De eerste ZonneHub van Nederland is vandaag in bedrijf genomen. Dankzij een samenwerking tussen Eneco en Rabobank West-Brabant Noord wekken omwonenden zonder geschikt dak toch hun eigen zonnestroom op. Op het dak van het Rabobankkantoor in Etten-Leur liggen nu 170 panelen.

Samen lokaal zonnestroom opwekken
Er is steeds meer behoefte bij mensen om ‘zelfvoorzienend’ te worden in hun energieverbruik. Hierdoor ontstaan meer initiatieven om samen op lokaal niveau groene energie op te wekken. Een collectief zonnedak, zoals de Eneco ZonneHub™, maakt het gebruik en de opwek van duurzame energie eenvoudig en toegankelijk voor veel mensen, ook wanneer zij zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen leggen.

Pionieren
De Eneco ZonneHub™ vergde veel inzet en doorzettingsvermogen van Eneco, Rabobank en de eerste deelnemers. Het was pionieren door een woud van complexe processen en regelgeving zoals de ‘postcoderoosregeling’ waar ZonneHub gebruik van maakt. Er is veel geleerd. Van het vestigen van het recht van opstal tot een beschikkingsaanvraag bij de Belastingdienst, van een specifieke aansluiting bij de netbeheerder tot het oprichten van de coöperatie waarin de deelnemers verenigd zijn. Al deze opgedane kennis en ervaring kan voor toekomstige collectieve zonnedaken worden ingezet om processen eenvoudiger en sneller te maken.

Ger de Weert, directeur Rabobank West-Brabant Noord: ‘De regio West-Brabant wil in 2050 energie-neutraal zijn. Dat betekent dat we zullen moeten besparen op energie en duurzaam energie moeten opwekken. Met ondernemers, onderwijs, inwoners en de overheid pakken we de handschoen op. Deze ZonneHub is eigenlijk een prachtig voorbeeld van hoe we nu al op zo’n manier kunnen samenwerken.’

Lokaal op grote schaal
Volgens Stichting Natuur & Milieu zijn in Nederland genoeg geschikte daken om nog 145 miljoen zonnepanelen te kunnen plaatsen. Als deze daken benut worden, kan Nederland tot wel 40% van haar elektriciteit uit de zon halen. Marloes Arkesteijn, projectleider ZonneHub bij Eneco: ‘We zijn erg blij dat de eerste ZonneHub een feit is. Het proces is nu een keer volledig doorlopen en daardoor kunnen we onze ervaring nu inzetten om het voor steeds meer consumenten mogelijk maken hun eigen zonnestroom op te wekken. Als je bedenkt dat de meerderheid van de Nederlanders geen geschikt dak heeft, ligt hier een prachtige kans om vraag en aanbod samen te brengen. Want het kan en moet duurzamer.”

Volgende ZonneHubs
Ondertussen werkt Eneco al aan volgende ZonneHubs. Binnenkort worden panelen geplaatst op het dak van een Gemeenteschuur op Goeree Overflakkee en op het dak van een grote koeienstal nabij Gorinchem en wekken omwonenden daarmee zelf hun groene stroom op.

Ook op het dak van sportpark Schuytgraaf in Arnhem Zuid worden momenteel 295 panelen aangeboden waar inwoners uit omringende postcodegebieden in Arnhem-Zuid, Oosterbeek, Doorwerth en Driel aan kunnen deelnemen.