Rotterdam,
01
december
2014
|
11:41
Europe/Amsterdam

Duurzaamheid moet voor iedereen bereikbaar worden

Samenvatting

Een advertentie in de krant was het begin van een mooie dag voor Ahmed Jaddi, maatschappelijk werker bij House of Hope in Rotterdam. Zijn kennis over duurzaamheid gebruikt hij bij de hulp aan zijn cliënten, mensen met sociale, psychische of financiële problemen.

‘Ik werk als maatschappelijk werker bij een christelijke hulporganisatie voor mensen met sociale, psychische of financiële problemen. Dat is een niet-zelfredzame doelgroep. Ik ben zelf geïnteresseerd in duurzaamheid en ik help ook mijn cliënten ermee. Het zijn mensen die vaak hele dagen thuis zitten, op de dure uren. Al het licht aan is, de verwarming, de tv, de radio. Ze gebruiken dus de hele dag stroom. Achteraf krijgen ze de jaarnota en moeten extra betalen terwijl ze vaak al zoveel financiële problemen hebben. Ik maak ze dan duidelijk dat ze moeten besparen op energie. Apparaten uitzetten, spaarlampen kopen, dat soort dingen.


Maar ja, een spaarlamp is ook € 8 of € 9. Deze mensen kunnen niet in één keer al hun lampen vervangen of hun huis laten isoleren. Laat staan dat ze denken aan zonnepanelen.’

Mooie dag

‘Ik heb vaak te maken met Eneco als ik een schuldhulpvraag moet oplossen voor een cliënt. Op een zaterdagochtend sloeg ik de krant open en zag een advertentie van Eneco. Het was net na mijn vakantie en ik genoot nog even van het mooie weer. Mensen konden een cruise naar een windpark op zee winnen. Ik hoefde alleen maar in een paar zinnen te vertellen waarom juist ik mee zou moeten. Toen heb ik mijn verhaal geschreven over mijn werk, mijn cliënten en over hoe ik met duurzaamheid omga. Een paar weken later kreeg ik bericht dat ik mee mocht naar Windpark Eneco Luchterduinen.’

Cruise maakt duurzame energie concreet

‘Tijdens de cruise kregen we workshops over schone energie en over hoe je een windpark op zee bouwt. Ongelofelijk mooi en ambitieus. De precisie waarmee die palen in de zeebodem worden gezet door Van Oord. Toen we op de plek waren zag je pas hoeveel moeite mensen doen om schone energie te maken. Ik was onder de indruk en het is een bevestiging van wat je leest en hoort. Met deze cruise wordt het concreet en je raakt nog meer overtuigd dat het gaat om het realiseren van een duurzame toekomst.’

Bereikbaar voor lagere klassen

‘Ik zou nog wel een dingetje kwijt willen aan Eneco. Ik geloof echt dat fossiele energie een oude industrie is. Duurzaamheid heeft de toekomst, zeker met al die nieuwe technieken. Toch moet er nog wel wat gedaan worden om het ook bereikbaar te maken voor de lagere klassen. Juist zij kunnen profiteren van energiebesparing en duurzaamheid, maar het is voor hen onbetaalbaar. Ik zie dat veel mensen weg gaan bij Eneco omdat zij bijvoorbeeld de borg die wordt gevraagd voor de heraansluiting - nadat ze een keer zijn afgesloten - niet kunnen betalen. Ze willen niet weg, maar ze moeten wel. Een schuldhulpplan en de heraansluiting zijn juist nodig om hun leven weer op te bouwen. Dat ze weer kunnen genieten, zoals ik op die cruise in het zonnetje. Die dilemma’s zou ik nog wel eens paginagroot als advertentie in de krant willen zetten.’