Rotterdam,
12
december
2014
|
09:00
Europe/Amsterdam

Door warm 2014 bespaart consument gemiddeld 140 euro op gasverbruik

Samenvatting

Het feit dat dit jaar volgens het KNMI het warmste jaar is van de afgelopen drie eeuwen, heeft een grote weerslag op het gasverbruik van de Nederlandse consument.

Dat komt omdat gas –naast koken- vooral wordt gebruikt om het huis mee te verwarmen, en die kachel hoefde in 2014 veel minder vaak aan. In totaal werd er over het hele jaar zo’n 15% minder gas verbruikt. Dat komt voor een gemiddeld huishouden uit op een besparing van zo’n 140 euro.

In de maanden april en oktober bespaarde de consument het meest: elke maand zo’n 30 euro. Alleen in mei en in de regenachtige augustusmaand lag het gasverbruik iets hoger dan normaal.

Eneco gaat in haar berekeningen uit van een gemiddeld jaarverbruik per huishouden van 1400 m3 gas. Dit gemiddelde per Eneco-klant ligt lager dan het landelijke gemiddelde. 

Voor de maand december is deels uitgegaan van het daadwerkelijke gasverbruik tijdens de eerste 10 dagen; de lange termijn weersvoorspelling voor de komende twee weken. Voor de laatste week is uitgegaan van de standaardtemperatuur.