Rotterdam / Utrecht,
03
juni
2014
|
15:50
Europe/Amsterdam

Design-wedstrijd voor ‘groene trein van de toekomst’

  • Startende designers ontwerpen buitenkant van een trein
  • Jury bestaande uit o.a. Daan Roosegaarde, Jelle Brandt Corstius, Erik Kessels
Samenvatting

NS en partner Eneco vragen beginnende designers een ‘groene trein’ te ontwerpen. Jong talent kan aan de wedstrijd deelnemen door op www.ns.nl/ontwerpwedstrijd een ontwerp voor de buitenkant van een Intercity in te sturen. Het winnende ontwerp wordt daadwerkelijk op een trein aangebracht en gaat dit najaar kriskras door het land rijden. Met de ‘groene trein’ willen NS en Eneco het groene karakter van de trein benadrukken die vanaf 2018 zelfs volledig op groene stroom rijdt.  

Jury
De ingezonden ontwerpen worden beoordeeld door een jury, bestaande uit o.a.  ontwerper/kunstenaar Daan Roosegaarde, grafisch ontwerper Erik Kessels, (reis)journalist Jelle Brandt Corstius en directieleden van NS en Eneco.

Het ontwerp moet vooral laten zien dat je een groene keuze maakt als je met de trein reist. De trein hoeft niet letterlijk groen te zijn en we zoeken innovatieve en aansprekende ontwerpen. NS en Eneco willen daarnaast met de wedstrijd beginnende ontwerpers (bijvoorbeeld studenten van kunstacademies en designopleidingen) de kans geven hun talent te laten zien aan een breed publiek. Dagelijks worden 1,2 miljoen treinreizen gemaakt en de trein zal op veel plekken te zien zijn.

Deelnemen
De wedstrijd loopt tot 4 juli 2014. Dan sluit om 24.00 uur de inzending. De voorwaarden voor deelname zijn te vinden op www.ns.nl/ontwerpwedstrijd

Duurzame ambitie
Op 15 mei jl. maakten NS en de overige spoorvervoerders in Nederland bekend samen met Eneco het elektrische treinverkeer volledig te laten rijden op windenergie in 2018. In 2015 rijdt al de helft van  de treinen op groene stroom die met nieuwe windmolenprojecten wordt opgewekt. Daarmee groeit het aanbod van groene stroom op de energiemarkt.