BERLIJN,
28
november
2018
|
10:05
Europe/Amsterdam

Coalitie van grote bedrijven pleit voor minimum CO2-prijs

Samenvatting

Een coalitie van grote bedrijven uit de energiesector, bestaande uit onder meer EDF, Engie, Siemens Gamesa, Ørsted, E.ON en Eneco, pleit voor de invoering van een Europese of regionale minimum CO2-prijs in de energiesector en minimale CO2-prijzen voor vervoer en gebouwen.

Volgens een studie van consultancybureau FTI-CL levert deze aanvulling op het Europese systeem voor emissiehandel EU ETS een aanzienlijke extra CO2-emissiereductie op die Europa op het goede spoor zet om de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te behalen.

De coalitie van bedrijven stelt op basis van het rapport dat een Europese of regionale minimum CO2-prijs:

  • Een effectief instrument is om ‘de vervuiler’ te laten betalen zonder noemenswaardige negatieve economische effecten te creëren;
  • Zekerheid en voorspelbaarheid creëert voor investeerders in zowel duurzame als grijze productie en een verwacht gunstig effect voor duurzame productie;
  • Een verwacht negatief effect van de in het regeerakkoord voorgesteld nationale minimum CO2-prijs in Nederland op leveringszekerheid en verplaatsing van emissies naar het buitenland wordt voorkomen.

De bedrijven presenteren de uitkomsten van het onderzoeksrapport vandaag tijdens een bijeenkomst van in Berlijn. Meer informatie en een download van het rapport is te vinden via het Engelstalige persbericht van de coalitie.