IJmuiden,
31
augustus
2014
|
17:32
Europe/Amsterdam

Bijna 1000 belangstellenden varen met ferries langs nieuw windpark Eneco Luchterduinen

Bouw windmolens op zee nieuwe toeristische attractie

Samenvatting

Vandaag en gisteren hebben twee ferries van DFDS, die normaal tussen IJmuiden en Newcastle pendelen, een bijzondere dagtrip gemaakt langs Nederlandse windmolenparken. Hoogtepunt was het bezoek aan windpark Eneco Luchterduinen, dat momenteel in aanbouw is. Het is voor het eerst sinds zes jaar dat er weer een nieuw windpark op de Nederlandse Noordzee bij komt. En het is ook voor het eerst dat het publiek zo dicht bij de werkzaamheden kon komen.

De uitverkochte tocht naar de windparken werd op zaterdag georganiseerd door DFDS in het kader van de Havenfestival in IJmuiden. De tocht op zondag is door Eneco georganiseerd. Het energiebedrijf kreeg in korte tijd ruim 600 aanmeldingen binnen en selecteerde daar 450 passagiers uit op basis van hun argumentatie waarom ze graag meewilden. Daaronder veel gezinnen en opa’s en oma’s met kleinkinderen. En juist ook tegenstanders van windenergie, die aangaven mee te willen, ontvingen een uitnodiging.

Hoofdaannemer Van Oord is volop bezig om de 43 kolossale funderingspalen van Eneco Luchterduinen in de zeebodem te heien. Ze doet dit met een nieuw en bijzonder schip, de Aeolus. Dit zelfde schip zal in de lente van volgend jaar ook de windmolens gaan plaatsen. Het windpark, 23 kilometer uit de kust van Noordwijk en Zandvoort, is dan goed voor groene stroom voor bijna 150.000 huishoudens. Het is een gezamenlijk project van Eneco en het Japanse Mitsubishi Corporation.

Onder het motto ‘duurzame energie voor iedereen’ investeert Eneco volop in duurzame opwekcapaciteit, zoals zonne-energie en windmolens, in binnen- als buitenland. Het energiebedrijf betrekt haar klanten, maar ook het algemene publiek, graag bij haar activiteiten, om zo duurzame energie tastbaarder te maken.