Rotterdam,
15
oktober
2020
|
10:30
Europe/Amsterdam

Borealis ondertekent overeenkomst met groene stroomproducent Eneco en gebruikt daardoor aanzienlijk meer hernieuwbare energie in zijn Belgische vestigingen

  • Borealis ondertekent een stroomafnameovereenkomst (een power purchase agreement of PPA) voor windenergie op lange termijn met groene stroomproducent Eneco.
  • Hernieuwbare energie voor de Belgische vestigingen van Borealis afkomstig van het nieuw gebouwde offshore windpark Mermaid. 
  • De overeenkomst brengt Borealis dichter bij het doel om tegen 2030 de helft van het totale elektriciteitsverbruik in zijn belangrijkste bedrijfstakken uit hernieuwbare energie te halen en de indirecte uitstoot van koolstofdioxide te reduceren.

Borealis heeft een stroomafnameovereenkomst (PPA) getekend met Eneco voor de levering van hernieuwbare energie opgewekt door het offshore windmolenpark Mermaid. De overeenkomst bevat de aankoop en de levering van meer dan 1000 gigawattuur (GWh) aan windenergie voor het komende decennium. De levering start in januari 2021. 

Door het vergroten van het aandeel hernieuwbare energie streeft Borealis het doel na om tegen 2030 minstens de helft van zijn elektriciteitsverbruik in zijn Belgische vestigingen voor polyolefinen en koolwaterstof uit hernieuwbare bronnen te halen. De hernieuwbare elektriciteit uit deze overeenkomst zal de indirecte uitstoot van koolstofdioxide door de Belgische activiteiten (zoals gedefinieerd in de Scope 2-emissies in het Greenhouse Gas Protocol) met ongeveer 20.000 ton per jaar verminderen.

Eneco zal de groene stroom leveren die is opgewekt in Mermaid, het nieuwe windmolenpark in de Noordzee. Met 28 Siemens windturbines heeft dit windpark een capaciteit van 235 MW. Als het volledig operationeel is tegen het einde van dit jaar zal Mermaid jaarlijks groen stroom kunnen leveren voor het equivalent van 230.000 gezinnen. Eneco heeft met Mermaid een exclusieve overeenkomst om de groene stroom aan te kopen.

Het akkoord met Borealis is de derde corporate PPA (C-PPA) die Eneco in België heeft gesloten. Eneco is een ervaren partner op het vlak van duurzame energielevering via corporate PPA's. Het bedrijf is bezig met het sluiten van gelijkaardige overeenkomsten met andere klanten in België, Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

“Dankzij deze overeenkomst met Eneco komt Borealis dichter bij de ambitieuze energie- en klimaatdoelstellingen die we hebben vastgelegd in ons strategisch duurzaamheidsplan. De PPA met Eneco is het meest recente voorbeeld van hoe wij meewerken aan de realisatie van een koolstofneutrale toekomst terwijl we tegelijk competitief blijven op de wereldmarkt. Dit is hoe we onszelf opnieuw uitvinden voor een duurzamer leven”, zegt Martijn Van Koten, executive vice president Base Chemicals Operations bij Borealis.

“Bij Eneco letten we er op dat niet alleen onze eigen activiteiten duurzaam zijn, maar we helpen ook andere bedrijven duurzamer te worden. Door dit soort akkoorden te sluiten, versnellen we de energietransitie. We zijn vereerd en fier dat we Borealis kunnen ondersteunen in de switch naar meer duurzame energie in België", zegt Jean-Jacques Delmée, CEO Eneco België.