Rotterdam,
24
maart
2017
|
13:36
Europe/Amsterdam

Bijzondere mijlpaal: Eneco Groep realiseert meer dan 100 MW aan zonne-energie

Zonne-energie uit 420.000 zonnepanelen

Samenvatting

Eneco Groep bereikte in maart een bijzondere mijlpaal. Sinds deze maand heeft het duurzame energiebedrijf een geïnstalleerd vermogen van 100 MW aan zonne-energie, verdeeld over 420.000 panelen in België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Eneco is in België de grootste zonne-energieproducent met 250.000 zonnepanelen, goed voor een totale oppervlakte van 4.000 hectare of 8.000 voetbalvelden vol.

Paul Minjauw, Directeur Solar & Storage Eneco: 'Met deze 100 MW opwekcapaciteit leveren we voornamelijk rechtstreeks groene stroom aan de bedrijven waarmee we samenwerken. Ons doel is om verder uit te breiden, en nieuwe parken ook te combineren met slimme opslag zoals batterijen waarmee we een optimaal verbruik voor de eindklant kunnen realiseren. Op deze manier kunnen bedrijven en gezinnen de overtollige zonne-energie opslaan in de batterijen, waardoor ze die ook zelf weer kunnen gebruiken wanneer de zon niet of niet genoeg schijnt. Zo vragen ze nog minder energie van het net.'

Eneco timmert in Nederland hard aan de weg met zonne-energie. Zo realiseerde het bedrijf vorig jaar met de gemeente Ameland en de Amelander Energie Coöperatie het - toen nog - grootste zonnepark van Nederland. En installeerde het bedrijf grote aantallen zonnepanelen op de pakketsorteercentra van PostNL, het stadion van ADO Den Haag, sportcentrum Papendal en het Nationaal Militair Museum in Soest. Ook startte Eneco vorig jaar met het initatief ZonneHub, waarbij consumenten kunnen participeren in collectieve zonneparken op grote daken in de eigen regio. In april start de bouw van de eerste ZonneHub op het dak van een Rabobank-kantoor in Etten-Leur.

Eneco grootste zonne-energieproducent van België
In België is Eneco nu de grootste zonne-energieproducent van het land. Het bedrijf verwacht dat er tegen 2020 nog minstens 100.000 zonnepanelen bij komen. De zonnepanelen van Eneco in België hebben samen een opgesteld vermogen van 60 megawatt (MW) en leveren jaarlijks groene stroom aan 15.000 gezinnen. Als je de panelen achter elkaar zou leggen, hebben ze een lengte van 412 kilometer, wat bijna even lang is als de grens tussen België en Nederland.

Foto: Zonnepark Ameland