Amsterdam,
06
december
2013
|
19:17
Europe/Amsterdam

Ambitieus energieproject van Amstelring via open aanbestedingstraject verworven door consortium Dura Vermeer, Roodenburg en Eneco

20% van de energiebesparing direct ten goede aan de zorg

Samenvatting

Zorgcoöperatie Amstelring uit Amsterdam startte in september in samenwerking met Platform31 een traject waarmee drie consortia van marktpartijen op een transparante wijze werden uitgedaagd om integrale, duurzame concepten te ontwikkelen voor tien van hun zorglocaties. Doelstelling is het terugdringen van de totale energiekosten en –verbruik. Het bespaarde geld wil Amstelring inzetten voor de zorg. Extra voorwaarde daarbij is ‘nul-op-de-meter’ voor energie, zonder investeringen van de zorgcoöperatie.

amstelringlogo.jpg

Tophuis voor Topzorg: showcase Nederlandse zorgsector
Uit de open marktconsultatie kwam het consortium van bouwbedrijf  Dura Vermeer,energiebedrijf Eneco en installateur Roodenburg als winnaar uit de bus. De oplossing ‘Tophuis voor Topzorg’ gaf volgens de jury vooral aan dat het consortium goed begreep waar het Amstelring om gaat: met de kwalitatief beste én meest energiezuinige zorg- en verpleegomgeving voor cliënten en personeel kun je ook op langere termijn overleven als zorgcoöperatie. Bovendien werd de oplossing als meest innovatief gezien waarmee de oplossing ook voldeed aan de doelstelling om een showcase voor de Nederlandse zorgsector te zijn.

Maatwerkoplossing en ESCo-constructie
De gekozen oplossing bestaat uit een maatwerktraject per locatie, waarbij renovatie- en energieoplossingen hand in hand gaan. Hierbij maakt het consortium gebruik van de nieuwste inzichten op het gebied van architectuur bij verpleeginstellingen, energie, bouwkunde en installatietechniek. Het consortium ontwikkelde bovendien een ESCo-constructie voor alle 10 locaties met een extra incentive, waarbij 20% van de energiebesparing direct ten goede komt aan de zorg. Waar normaal 100% van de energieprestaties terugvloeien naar de ESCo, wist Eneco deze business case sluitend te maken op basis van 80%. Ook zoekt het consortium voor de gehuurde panden een intensieve samenwerking met de woningcorporaties.

Bij de renovatie van de Kunsthal in Rotterdam werken de drie consortiumpartners ook samen samen. Ook dit project is gebaseerd op een ESCo-constructie waarbij energiebesparing het uitgangspunt is.