Rotterdam,
27
september
2017
|
14:03
Europe/Amsterdam

AkzoNobel produceert in Nederland alle verf met groene stroom

AkzoNobel produceert alle verven en lakken in Nederland vanaf nu met groene stroom. De sites in Sassenheim, Wapenveld, Groot Ammers en Ammerzoden gebruiken net als alle Sikkens winkels elektriciteit die met windenergie is opgewekt. AkzoNobel heeft hiervoor een contract tot en met 2020 afgesloten met Eneco. Per jaar gaat het om 66 Gigawattuur, gelijk aan het energieverbruik van een stad met 33.000 inwoners, zoals Meppel.

Marcel Galjee, directeur Energie: “Met dit contract gebruikt AkzoNobel ook voor locaties die minder energie intensief zijn duurzaam geproduceerde elektriciteit. Hiermee zetten we de volgende stap om de uitstoot van CO2 verder terug te dringen. In 2050 moet het hele bedrijf klimaatneutraal zijn.”

Bram Poeth, directeur Eneco Zakelijk. ‘We zijn er trots op dat we, naast de groene stoomlevering aan AkzoNobel in Delfzijl nu ook deze sites en winkels van groene stroom voorzien. Zo bouwen we samen aan een duurzamer Nederland’

AkzoNobel kondigde vorig jaar al aan gezamenlijk met Google, DSM en Philips windenergie te gaan inkopen van twee nieuwe windparken, Krammer en Bouwdokken. Ook maakt het bedrijf gebruik van duurzaam geproduceerde stoom in Hengelo en Delfzijl. Deze duurzame energie wordt door de grote productielocaties afgenomen.

Galjee voegt toe: “Hiermee leveren we met onze duurzaamheidsstrategie maatwerk op onze locaties. We zoeken hierbij altijd naar nieuwe samenwerkingen en nieuwe servicemodellen.”

Het nieuwe contract levert een besparing van de CO2-uitstoot op van 19 kiloton per jaar. Momenteel is 40% van AkzoNobels wereldwijde energieverbruik hernieuwbaar en in 2016 verbeterde bijna de helft van de bedrijfslocaties het energieverbruik. Voor 2050 is het doel om 100% hernieuwbare energie te gebruiken.