Rotterdam,
31
oktober
2023
|
09:59
Europe/Amsterdam

8e ENECO NK TEGENWINDFIETSEN

De organisatie van het Eneco NK Tegenwindfietsen (NKT) heeft met het bericht ‘We Kriehen Sturm’ het startsein gegeven voor de achtste editie van het meest stormachtige event van Nederland. Op donderdag 2 november 2023 stappen de deelnemers op een simpele fiets met terugtraprem om de Zeeuwse Oosterscheldekering, storm Ciarán en windstoten tot 88km/u te trotseren. 

Na de wat mildere Matseditie staat het komende NKT in het teken van duurzaamheid en consuminderen: de doeken rondom het parcours komen van andere evenementen, boeketten krijgen gedroogd een tweede kans op het podium. Ook is er een recycle-klassement en worden deelnemers opgeroepen de Recycle- dresscode te volgen en geen speciale aerodynamische kleding aan te schaffen. Het (op z’n) Re-tour Shirt voor de winnaars laat zien dat je op heel veel manieren innovatief kunt zijn met duurzaam. Kortom het achtste NKT is de Re-cycle editie.

Het bewijs van de typische en enorme wind-tegen-kracht op de Oosterscheldekering wordt ook deze editie ongetwijfeld weer treffend weergegeven door wegvliegende petjes, verbeten koppen en momenten waarop letterlijk het snot voor de ogen wordt gefietst. 

Deelnemers kunnen zich via deze link aanmelden.

Nooit opgehaald bij de fietsenmaker
Bedenker en medeorganisator van het NKT Robrecht Stoekenbroek over het thema van dit jaar: “Het enige dat we deze editie niet recyclen zijn de deelnemers en het toiletpapier. Omdat we de vraag naar startbewijzen niet aankunnen hebben we dit jaar een nieuw ‘troost’ klassement met gerecyclede fietsen. Dat zijn bijvoorbeeld oude fietsen die we uit de gracht hebben opgedregd of nooit werden opgehaald bij de fietsenmaker, zodat we tien extra mensen blij kunnen maken. Met ‘wervelende’ snelheden van 4-10 km/h kunnen deelnemers gelukkig extra lang stilstaan bij duurzaam en waarom dat een goed idee is. Om dat met een knipoog te benadrukken, vragen we deelnemers om geen speciale tegenwindkleding te kopen, maar vooral te recyclen en hergebruiken wat ze hebben.” 

Over het Eneco NK Tegenwindfietsen
Het Eneco NK Tegenwindfietsen is een oer-Hollands evenement dat pas doorgang vindt bij een zuidwesterstorm met minimaal windkracht 7. Het circuit voor de individuele deelnemers en vierkoppige teams is de 8,5 kilometer lange Oosterscheldekering in Zeeland. Het materiaal: een gewone fiets zonder versnellingen en met terugtraprem. Het Eneco NK Tegenwindfietsen wordt georganiseerd door het Amsterdamse reclamebureau Being There en de sportmarketeers van SportVibes uit Delft. Het evenement wordt mede moeilijk gemaakt door Eneco HollandseWind & Zon® dat al zeven jaar hoofdsponsor is. Zie ook de officiële NKTegenwindfietsen pagina