Rotterdam,
18
juni
2014
|
12:15
Europe/Amsterdam

10% minder stroomverbruik tijdens Nederland – Australië

De energie-inkopers van Eneco voorzien dat in Nederland vanavond tussen 18 en 20 uur ongeveer 10% minder elektriciteit verbruikt wordt dan op een normale woensdagavond. Dat komt omdat veel mensen samen de wedstrijd gaan bekijken. Hierdoor staat in veel huizen maar één televisie aan, waar op normale dagen meerdere TV’s en computers tegelijk aan staan. En als mensen bij de buren of in het café gaan kijken, staat de TV thuis natuurlijk ook niet aan. Bovendien worden ook veel wasmachines, vaatwassers en stofzuigers niet gebruikt tijdens de wedstrijd.

Daarnaast verwacht Eneco dat ook het bedrijfsleven vanaf een uur of drie minder stroom gaat afnemen. Dat komt omdat veel mensen eerder naar huis gaan om de wedstrijd niet te hoeven missen. Er wordt vandaag een typisch ‘vrijdag-patroon’ verwacht, waarbij aan het einde van de middag zo’n 5% minder elektrciteitsvraag ontstaat bij bedrijven.

Tijdens Nederland – Spanje zag Eneco ook dat thuis 10% minder stroom werd verbruikt. Het effect in het bedrijfsleven was er toen niet. Enerzijds omdat de wedstrijd pas om 21 uur begon; anderzijds omdat het een vrijdag was en meer mensen dan al meer eerder naar huis gaan.