Rotterdam,
07
december
2012
|
14:39
Europe/Amsterdam

Turbine geplaatst in biomassacentrale Delfzijl

Mijlpaal bouw Eneco Bio Golden Raand

Samenvatting

Foto's van de plaatsing van de turbine volgen vóór 17uur

De bouw van de grootste biomassacentrale van de Benelux vordert snel. Vandaag is met twee zeer sterke hijskranen en een ingenieus hydraulisch systeem de 172 ton wegende turbine de centrale in geschoven. Naar verwachting is Eneco Bio Golden Raand in de zomer van 2013 operationeel en wekt dan –door het verbranden van houtsnippers- met een vermogen van ruim 49 Megawatt groene stroom op, goed voor zo’n 120.000 huishoudens.

Militaire operatie
De turbine heeft weliswaar beperkte afmetingen (zo’n 9x6x5 meter), maar is met 172 ton enorm zwaar. Het gewicht is vergelijkbaar met dat van 45 olifanten. De machine is per schip naar de Oosterhornhaven te Farmsum (bij Delfzijl) gevaren. Hier is hij op een 12-assige trailer van een vrachtwagen gezet en tot vlak voor de opening in de gevel van het turbinegebouw gereden. Daarna werd de turbine door twee 500 tons kranen op glijgoten geplaatst. Via een ingenieus hydraulisch systeem is de machine vervolgens stap voor stap naar binnen geduwd tot naast de turbinetafel, waarna hij -ook hydraulisch- in meerdere stappen omhoog gevijzeld is tot turbinetafelhoogte (8 meter). Tenslotte zijn de glijgoten gebruikt om de turbine op zijn uiteindelijke positie te brengen. Het gehele proces van binnenkomst tot de definitieve plaatsing duurde ruim een dag.

Belangrijk onderdeel
De turbine is een cruciaal onderdeel van de biomassacentrale, waar houtsnippers worden verbrand in een grote ketel. De warmte die daarbij vrijkomt, wordt gebruikt om stoom onder hoge druk en temperatuur te produceren. Deze stoom drijft de turbine aan die (vergelijkbaar met een waterrad van een watermolen) op zijn beurt weer een generator aandrijft. De generator levert uiteindelijk elektriciteit. Het gaat bij Eneco Bio Golden Raand om een SST-800 Single Casing Condensing Turbine, die de afgelopen 15 maanden door Siemens in Duitsland is gebouwd. De turbine is voorzien van vijf stoom-aftappunten voor het leveren van stoom op verschillende drukniveaus voor een optimale energiehuishouding van de interne stoom/water kringloop.

Deel deze release

Laatste nieuws