Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws
Nieuwsfeiten:
  • Zoveel intelligente techniek dat kleinverbruikersaansluiting volstaat
  • In Nederland ontwikkelde accu slaat zonnestroom op
  • Koeling biertank ingezet voor verwarming
Amsterdam,
13
november
2015

Nieuwe Blijburg maakt grote verduurzamingsslag

Samenvatting

Het Amsterdamse strandpaviljoen Blijburg opende vorige week op een nieuwe -voor de komende 12 jaar vaste- locatie in de nieuwbouwwijk IJburg. Het pand is 1800m2 groot, het hele jaar door geopend en ontvangt jaarlijks zo’n 800.000 bezoekers. Eneco, Metabolic en Blijburg tekenen gezamenlijk voor een bijzondere combinatie van nieuwe technieken waardoor Blijburg zoveel mogelijk zelfvoorzienend is.

Blijburg is een centrale ontmoetingsplek voor een grote diversiteit aan mensen van binnen en buiten de stad en onderneemt met oog voor mens, dier en milieu. Daarom is bijvoorbeeld het pand gebouwd met zo veel mogelijk hergebruikte materialen en duurzaam beton. Daarbij hoort ook een slim en innovatief energiesysteem dat zorgt voor bijna 65.000 kilo Co2 reductie per jaar in vergelijking met een conventioneel systeem. Hiermee draagt Blijburg bij aan de klimaatdoelstellingen van de Stad Amsterdam om de CO2 uitstoot met 40% te verminderen in 2040. Blijburg zoekt voor de realisatie van deze duurzame innovaties naar unieke samenwerkingen. Zo heeft zij Eneco en Metabolic bij elkaar gebracht die gezamenlijk het energieproject met Blijburg hebben opgepakt.

Smart Power Block
Als energievoorziening heeft Blijburg bewust gekozen voor een kleinverbruikersaansluiting in combinatie met een ‘Smart Power Block’. Het gaat om het door de Nederlandse start-up Spectral Utilities, een dochteronderneming van Metabolic, ontwikkelde en gebouwde exemplaar. De installatie bestaat uit enkele accu’s die de vermogenspieken opvangen zodra ze de kleinverbruikersaansluiting overschrijden. De ingebouwde slimme software stuurt apparatuur aan om de pieken te beperken en te timen. Blijburg heeft zo gekozen voor een elektrische aansluiting van 3x80 ampère in plaats van een grootverbruik aansluiting van 3x250 ampère.

Zonnepanelen
Op het dak plaatste Eneco 71 zonnepanelen die jaarlijks zo’n 16.000 kWh groene stroom produceren, zo’n één vijfde van het totale energieverbruik van de technische installatie van Blijburg. Overigens is de complete energievoorziening van Blijburg CO2 neutraal, omdat het resterende deel dat verbruikt wordt, Hollandse Wind van Eneco is.

VRV-systeem
De warmte en koude die het strandpaviljoen nodig heeft, wordt gemaakt door een bijzonder energiezuinige en efficiënte VRV-systeem; een lucht-warmtepomp die gebruikt maakt van de buitenlucht en restwarmte van de vriescel, twee koelcellen en de biertank. Tevens voorziet het systeem in frisse lucht door middel van warmteterugwinning uit de luchtbehandelingskast. Dit maakt Blijburg 20% energiezuiniger. Eneco realiseert en onderhoudt de installaties voor in ieder geval 9 jaar.

 

Boilerplate

Over Blijburg:
Blijburg is al twaalf jaar het wereldberoemde stadstrand van Amsterdam. Door CNN verkozen tot een van de beste stadstrandtenten van Europa. Blijburg staat bekend als ‘culturele strandidylle’. Het is een plek die vrij is. Waar je naar hartenlust kunt buitenspelen, zwemmen, eten en drinken. Waar je kunt genieten van live muziek, het gesproken woord en verrast wordt door diverse kunst- en cultuurprojecten. Blijburg is in de afgelopen tien jaar drie keer verhuisd. In oktober 2015 opende Blijburg opnieuw haar deuren. Dit maal op de mooiste plek tot nu toe en voor minimaal 12 jaar. Blijburg streeft ernaar te ondernemen met zo min mogelijk belasting voor mens, dier en milieu. We zijn met onze ligging op deze uitzonderlijk mooie landtong de perfecte proefkamer van het groene bouwen & ondernemen.
 

Over Eneco:
Vanuit haar visie Duurzaam Decentraal en Samen werkt Eneco nauw samen met de metropoolregio Amsterdam om de doelstellingen van de stad in te vullen. Middels projecten als Blijburg draagt Eneco bij aan meer eigen opwek en minder energieverbruik in de stad. Samen met startups en bedrijven realiseert Eneco innovatieve energieconcepten. De metropoolregio Amsterdam heeft voor Eneco de ambitie en de samenwerkingspartners om de energievoorziening van de toekomst te realiseren.​
 

Over Metabolic:
Metabolic is een duurzaam advies- en ingenieursbureau in Amsterdam gericht op schaalbare duurzame impact. Het multidisciplinaire team van Metabolic adviseert overheden, bedrijfsleven en NGO’s. Daarnaast heeft Metabolic een onderzoek- en ontwikkelafdeling waar nieuwe technologieën worden ontwikkeld. Metabolic heeft een eigen ventures afdeling waar nieuwe bedrijven als Spectral Utilities uit worden opgezet. Metabolic is ontwerper en mede-ontwikkelaar van de circulaire broedplaats De Ceuvel en een van de aanjagers achter Circulair Buiksloterham, twee voorbeelden van circulaire gebiedsontwikkeling in Amsterdam-Noord. Eva Gladek, Metabolic’s CEO werd in 2015 verkozen tot nummer 5 van de Duurzame Top 100 van Trouw.