Contactpersonen voor journalisten
photo:Arie  Spruit
Arie Spruit
Woordvoerder
+31 621879407
Deel deze release
Deel op: Twitter
Deel op: Facebook
Deel op: LinkedIn
Laatste nieuws
ROTTERDAM/LONDEN (UK),
13
maart
2017

Eneco Groep investeert in Brits smart-databedrijf ONZO

Samenvatting

Duurzame energieonderneming Eneco Groep heeft een minderheidsbelang in het Britse smart data bedrijf ONZO genomen. Dat maakten beide bedrijven vandaag bekend. Deze investering onderstreept de ambitie van Eneco Groep om de energietransitie te versnellen door gebruik te maken van technologische ontwikkelingen.

Het in Londen gevestigde data analytics softwarebedrijf ONZO heeft een platform ontwikkeld dat op basis van door slimme meters gegenereerde data en 'connected' apparaten zoals slimme thermostaten het energieverbruik van huishoudelijke apparatuur herkent en analyseert. Het bedrijf levert haar software en diensten aan energiebedrijven over de hele wereld. Die bedrijven gebruiken het inzicht dat wordt verkregen met ONZO's technologie om hun klanten middels een app gepersonaliseerde service te bieden. In combinatie met op de klant toegespitste bespaartips zoals ‘vervang je oude koelkast door een zuiniger exemplaar’, ondersteunt de app consumenten bij het verlagen van hun huishoudelijk energieverbruik. De software van ONZO wordt op dit moment al gebruikt door energiebedrijven in de Verenigde Staten, Australië en Europa.

Joeri Kamp, directeur van Eneco Smart Energy: ‘Als Eneco Groep willen we een leidende rol spelen in het slimme en duurzame energiehuis van de toekomst. Enerzijds met ons platform Toon als centraal ‘hart’ van dit huis, anderzijds met laagdrempelige en data-gedreven energiediensten zoals de slim-ladendienst die is ontwikkeld door ons dochterbedrijf Jedlix. Op dat terrein zien we een grote waarde in het specialisme van ONZO. Ook zullen we nadrukkelijk kijken hoe we, vergelijkbaar met onze ambities met Toon, de internationale positie van ONZO kunnen versterken.’

Steven Daniels, CEO van ONZO: 'Het aantal klanten dat gebruik maakt van onze software is sterk gestegen doordat energiebedrijven over de hele wereld op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden om zich te onderscheiden van hun concurrenten, meer omzet te genereren en klanttevredenheid te verhogen. De transactie van vandaag vormt weer een nieuwe mijlpaal op ONZO's koers richting wereldwijd leiderschap op het gebied van data-analyse. ONZO is zeer verheugd met de investering door Eneco en de mogelijkheden op grond van de samenwerking met zo'n toekomstgericht en vooruitstrevend bedrijf. Deze investering biedt ONZO een solide platform om zowel ons productaanbod als onze internationale positie verder uit te breiden.'

Beide bedrijven maken geen financiële details bekend over de transactie.

Boilerplate

Over ONZO
ONZO combineert wetenschap op het gebied van het analyseren van gegevens over energieverbruik met zelflerende systemen, het spreiden van netbelasting, analyse van gedragspatronen in energieverbruik en waarschijnlijkheidsanalyses om nutsbedrijven en hun klanten ongekende inzichten te bieden in hoe, waar en wanneer energie wordt gebruikt. Op basis van de door slimme meters geleverde data genereren ONZO's gepatenteerde algoritmes uitgebreidere, zeer accurate en klant-specifieke inzichten. Deze inzichten stellen energiebedrijven in staat om de betrokkenheid van klanten te vergroten en hun energieverbruik te verlagen, klantverloop te verminderen en nieuwe omzetmogelijkheden te creëren.

Het hoofdkantoor van ONZO is gevestigd in Londen in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft tevens een vestiging in de Verenigde Staten en bedient klanten over de gehele wereld.